Rusko: Z vraždy Politkovskej obžalovali bývalého policajného dôstojníka

16.07.2012 Celý región

Moskva 16. júla (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia obžalovali bývalého policajného dôstojníka Dmitrija Pavľučenkova z organizácie vraždy známej novinárky Anny Politkovskej v roku 2006.

K obvineniu expolicajta, ktorý bol v čase vraždy podplukovník, došlo 11 mesiacov po jeho zatknutí. Informoval o tom dnes hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin.

Pavľučenkov sa priznal, že dal sledovať Politkovskú, jej adresu poskytol vrahom, ktorým zaobstaral aj zbraň použitú pri útoku. Novinárku napokon zastrelili vo výťahu jej domu 7. októbra 2006.

Zabitie investigatívnej novinárky, ostrej kritičky politiky Kremľa v Čečensku, vyvolalo podozrenia z vládneho prepojenia. V prípade bolo obvinených šesť mužov, vyšetrovatelia však stále neoznačili osobu, ktorá si vraždu objednala, uviedla agentúra AP.

Pavľučenkov v minulosti z objednávky vraždy obvinil v Londýne žijúceho čečenského separatistického lídra Achmeda Zakajeva a disidentského oligarchu Borisa Berezovského, cieľom mala byť podľa neho diskreditácia Kremľa. Obaja muži obvinenia odmietli.

Údajným vykonávateľom vraždy bol Čečenec Rustam Machmudov. Súdnemu procesu už čelili expolicajt Sergej Chadžikurbanov a dvaja bratia Machmudovovi bratia. Súd ich však v roku 2009 oslobodil pre nedostatok dôkazov. Verdikt neskôr zrušil ruský Najvyšší súd, ktorý nariadil nový proces.
 

Vyberte región